PALLON YMPÄRI 2010

New Zealand 2/3

Automatka 1/2

Aamulla 9 – 10 aikaan haimme pienen matkailuauton vuokraamosta jossa selostettiin sekä auton että laitteiden toimintaa ja varusteita, ja muistimme vielä pyytää luvatun kartan, josta löytyy myös yöpymisalueita. Pää pyörryksissä suuntasimme ensin huoltoasemalle tankin täyttöön ja sitten etsimään reittiä ulos keskustasta State Highway (SH) #1 pitkin etelään.

Otorohanga Kiwi House Holyday Park

Keskiviikko 17.11 Vasemmanpuoleinen liikenne vaati aluksi tarkkaa keskittymistä keskustan kaduilla. Muutaman tunnin köröttelyn jälkeen tuntui jo helpommalta ja pysähdyimme tienvarren palveluasemalle lounaalle.
Siellä Pirkko huomasi ettei meille ollut annettu peitto-, tyyny- eikä lakanapakkausta ja yöt ovat viileitä vielä näin keväällä. Ajoimme lähimpään kaupunkiin josta saimme ostettua edullisesti tyynyt ja vielä myöhemmin matkan varrelta ohuet fleece-peitteet. Päivä oli ollut lämmin, miltei pilvetön.

Yö olikin siten tavallista viileämpi eikä peite riittänyt alkuunkaan pitämään lämpimänä. Oli puettava pyjaman päälle fleece-pusakka avuksi. Sen lisäksi Pirkko vielä levitteli sadeviittoja sen ohuen peitteen päälle jalkopäähän ennen kuin unta voi yrittää.

Landscape By Road #37

Cows graze freely on the hill

Torstaina 18.11
Viimeöistä paikkaa , Otorohanga Kiwi House Holyday Parkin aluetta, hoiti vanhempi pariskunta asuen kookkaassa asuntoautossa. Olimme saaneet heiltä vihjeitä lähialueen nähtävyyksistä edellisenä iltana ja suuntasimme niiden mukaan Te Agga Road’ia (tie #37) Waitomo Cavesin ohi rannikolle päin.

Marokopa Falls

Pysähdyimme vajaan tunnin ajettuamme ensin Mangapohue Natural Bridge korkean holvimuodostelman ja puron luona luontopolulle ja myöhemmin kapusimme rinteen yli Piripiri Caves pimeään luolaan led-lyhdyt otsalla. Se oli vaatimaton noin 25 m syvä luola jonka pohjalle johti kyllä turvallinen polku. Stalagmiiteista ei ollut kuin tynkiä ylhäällä katossa jäljellä. Ajettuamme vielä muutama kilometri tietä eteenpäin kääntyi vasemmalle lyhyt polku joka päättyi aivan Marokopa Falls’in putousten eteen. Vesi syöksyy kallioportaikkoa miltei suoraan alas 30m ja lähes yhtä leveänä muodostelmana. Todella upea putous.

Näihin paikkoihin oli vapaa pääsy ja hyvä 5-10 min polku, myös pieniä lapsia liikkui vanhempiensa seurassa. Turistikausi on vasta alussa joten ruuhkia ei ollut ja pysäköinti onnistui pienehköillä parkkipaikoilla.
Palasimme putouksilta samaa tietä #37 takaisin #3 valtatielle ja pysähdyimme lähimpään kaupunkiin Te Kuitiin ostamaan lämpimät peitot.

North Taranaki Bight, Tasmanian Sea

Hieman ennen Mokauta yövyimme Sea View Holiday Parkin alueella aivan Tasmanian meren rannalla. Täällä rannan hiekka oli hienoa ja mustaa, kuin noessa olisi kävellyt. Nyt nukuimme lämpimästi.

Mount Taranaki, nr Plymouth NZ

Perjantai 19.11

Nyt nukuttiin tavallista pitempään ja aamutoimien jälkeen ajeltiin New Plymouthin kaupunkiin. Infopisteessä saimme ystävällista ja tehokasta palvelua yksityiskohtaisine karttoineen. Samassa rakennuksessa oli myös museo jossa piipahdimme vain nopeasti kun auto oli mittaripaikalla.

Kaupunkia kierreltyämme etsimme Top 10 Holiday Parkin alueen ja jonne parkkeerasimme seuraavaksi yöksi. Tiristimme paikan ulkogrillissä kaupungin marketista ostamamme karitsan fileet joista Pirkko tuumaasi ettei maistu lainkaan lampaalta! Se ei ole ollut hänen suosikkiruokaansa koskaan, mutta nyt kyllä maistui.

Mount Taranaki on tämän alueen nähtävyys. Noin 2500 m korkea lumihuippu näkyy jo kaukaa. Huomenna ajamme ylös yhtä useista kymmenistä eri puolilta huippua kohti vievistä teistä. Rinteillä kasvaa 360 ha alueella alppiruusuja.

Taranaki Pioneer Village outdoor museum, NZ

Taranaki Pioneer Village outdoor museum inside, NZ

Lauantai 20.11

Yöllä alkanut tihkusade jatku harmiksemme vielä aamullakin. Odotellessamme sään selkenemistä poikkesimme Taranaki Pioneer Village ulkoilmamuseossa Stratfordin eteläpuolella. Sen 40 rakennusta, mukana useita autenttisiakin, esittelee varhaisten uudisasukkaiden elämää. Rakennuksiin pääsee sisälle katselemaan ja esineistöä on runsaasti eri elämänaloilta.

Aluetta kiertävä pienoisrautatie täydentää kokonaisuutta. Ajoittaisesta tihkusateesta huolimatta käynti oli virkistävä aikamatka reilun vuosisadan taakse.

Glockenspiel Stratford, NZ

Palasimme vielä takaisin Stratfordiin keskustaan kuuntelemaan ja katselemaan Elisabethin aikaista ”Glockenspiel” kellotornia jossa Romeo ja Julia (nuket) esittävät kuuluisaa parvekekohtausta tiettyinä aikoina päivittäin.

Kaupungin nimi on johdettu Shakespearen syntymäkaupungista, siksi tällainen esitys. Sade vain paheni ja sunnuntaiksikin oli luvattu epävakaista.

Pettyneenä päätimme jatkaa matkaamme Wanganui’hin kun Taranaki vuori oli täysin sadepilvien seassa. Illalla Whanganuin yöpymispaikalla ollessamme sade laantui mutta pilvet roikkuivat vielä raskaana rinteillä.

Dannevirke small town welcome sign.

Lama Farm, Whanganui

Sunnuntai 21.11

Kaupungin infopisteessä oli netti käytettävissä ja päivitimme sähköpostit siellä. Päiviä alkoi lupaavasti auringon kurkistellessa pilvien lomasta mutta jo ennen puolta päivää veti pilveen ja alkoi taas tihkua vettä. Ehdimme kuitenkin tehdä tutustumiskierroksen Wanganui joen varrelle ja kaupungin keskustaan joka vaikutti kovin hiljaiselta näin sunnuntai päivänä.

Jatkoimme matkaa Higway #2 pitkin Napier’in suuntaan Palmerstonin, Woodwillen ja ja Dannevirken ohi. Viimeksimainittu oli selvästi tanskalaisvaikutteinen viikinkikyltteineen taajaman rajoilla. Tie seuraili Whanganui jokea jylhien maisemien halki.

Yövymme Waipawan pikkukaupungissa Rivers Edge Holiday Parkissa noin 50 km ennen Hastingsia ja Napieria. Aidan takana viereisellä tontilla oli 4 laamaa märehtimässä .

Lampaan kerintä video (1:47). Wool World At Clifton Station, NZ

Maanantai 22.11
Sää ei vieläkään suosinut meitä vaikka pilviverho oli jo ohuempi saatiin matkalla sadekuuroja. Täydensimme ruokavarastot ja haimme Hastings’issä infoa Hawke’s Bayn alueelta jossa ovat lähekkäin Hastings, Havelock ja Napier. Suuntasimme ensimmäiseksi eteläreunalle, Wool World At Clifton Station lammasfarmille, jossa saimme henkilökohtaisen museo esittelyn muiden katselijoiden puuttuessa. Isäntä veti täysipainoisen tunnin shown lammasfarmin toiminnasta ja historiasta. Kaksi koiraa mm. ajoi isännän komennossa lampaat niityltä sisälle karsinaan ja sieltä valittiin yksi lampaista keritsemisnäytökseen. Leikkuulaitteiden esittelyn jälkeen hän kuori turkin parissa minuutissa uuhelta ja leväytti sitten kokonaisena levynä villat kuin taljan lattialle. Villat pysyvät yhdessä kun ne ovat kasvaneet vähintään 5 kk, hän kertoi

View from Te’Mata Peak

Havelockin lähistössä on Te Mata Peak, 399 m korkea paikka josta avautuu hulppea näköala laakson viiniviljelysten yli. Huipulla oli kylmää kun alhaallakin puhalteli raikas etelätuuli, onneksi sade oli lakannut.

Palatessa pysähdyimme parille tilalle ja juustolaan joka olikin suljettu puoli tuntia aiemmin. Illalla taivas oli jo selkeä. Arataki Motels Holiday Parkin alueella grillailtiin ja pestiin pyykkiä. Tähtikirkas yö oli kolea ja lisäpeite tarpeen.

Marine Parade, Napier NZ

Tiistai 23.11

Aamupäivällä poikkesimme vielä juustolaan matkalla Napier’iin. Myöhemmin ajelimme kaunista rantatietä keskustan Infoon hakemaan karttoja. Kaupunki kärsi pahoin vuonna 1931 maanjäristyksestä. Maan pinta nousi 8 jalkaa, vajaan 2,5 m. Tästä syystä suuri osa keskustaa on nyt voitu rakentaa entisen meren pohjalle. Palasimme rantaan jossa oli kävely- ja pyöräilytietä kilometreittäin ja runsaasti pysäköintipaikkoja piknikille.

Church Road Winery, Napier

Rantalounaan jälkeen tutustuimme Church Road tilalla tunnin ajan viinin valmistusprosessin ja tilan historian esittelyyn kahden Australialaisen pariskunnan kanssa. Kuvailimme vielä kaupungissa ja myöhemmin lisää kukkulalla sataman yläpuolella ”Lookout” alueelta Hawke’s Bayn pitkälle näkyvää rantaa.

Yövyimme vaatimattomassa Eskdale Caravan Parkissa joka on puolen tunnin ajomatkan päässä Napierista Taupon suuntaan joka onkin seuraava kohteemme.