Kaukoitä 2013
Hong Kong 香港
Sivun videot:
Symphony of Lights
Taipei – Hong Kong
10.11.2013
Paluulentomme Hong Kong’iin oli reilun puoli tuntia myöhässä. Se ei meitä huolestuttanut niin kuin mahdolliset sääolot reittimme seuraillessa pyörremyrskyalueen itäreunaa.
Lento sujui miellyttävästi ja laskeuduimme turvallisesti alapilvien läpi Lantaun saarella sijaitsevalle lentokentälle. Täältä voimme jatkaa suoraan Airport Express metrojunalla ”Central” asemalle Hong Kong Islaand’in (= saaren) puolelle kaupunkia jossa majapaikkamme sijaitsee.
Lantaun lentokenttä, Hong Kong
Tämä JJ Hotel on 20 kerroksisen rakennuksen 9. kerroksessa Wan Chai kadun varrella. Huone on täysi vastakohta edelliseen paikkaan verrattuna. Kliinisen siisti valkoinen huone jonka kulmassa lasiseinäinen ja -ovinen WC-pesutila sekä erillinen suihku. Vähän kuin olisi sairaalassa, ei siis kovin viihtyisä.
Tämä ei ollut yllätys sillä olimme nähneet sisäkuvat netissä ja huone vastasi niitä. Valitsimme tämän paikan hyvän sijainnin ja tietysti hinnan vuoksi. Siistien majapaikkojen vuokrat ovat korkeita täällä saaren puolella ja me vietämme yleensä vain vähän aikaa hotellissa maaten.
Ainoa miinuspuoli on ilmastointi joka on liian tehokas (viileä) eikä säätöasetus lämpimämpään suuntaan auta. Yöllä se ei haittaa mutta kun ulkoa tulee sisään on hassua lisätä vaatetusta. Halusimme avata ikkunaa päästääksemme lämmintä ilmaa sisään mutta avausmekanismi oli tarkoituksella lukittu.
Hotellin sisääkäynti Wan Chai kadulta
Kaupungilla
11.11.2013
Star Ferry lauttaterminaalin turisti-info oli muuttunut kovin köyhäksi tarjonnaltaan sitten viime vierailun. Siellä nuori neitonen etsi pienestä tabletti tietokoneestaan meille vastauksia kysymyksiimme nähtävyyksistä ja kulkuyhteyksistä.
Saimme mukaamme kartan johon hän merkitsi meille paikkoja ja ohjeita. Kartta osoittautui kuitenkin suurpiirteisemmäksi kuin aiemmalla kerralla saamamme, joka oli jäänyt kotiin. Pienempiä katuja ei esiintynyt lainkaan ja osa katujen nimistä oli kirjoitettu karttaan vain kiinankielisillä merkeillä.
Sitä tulkatessamme jouduimme ajoittain vertaamaan kadun kiinankielisiä merkkejä kartassa esiintyviin paikallistaaksemme sijaintimme. Katujen nimet oli kyllä kaupungissa kirjoitettu molemmilla tavoilla.
”Victoria Harbour” salmessa on vilkas lauttaliikenne.
Läheisen tavaratalon sisäänkäyntiä reunustavat joulukuuset kertoivat jo markkinahulinan alkamisesta.
Suuntasimme metrolla vielä parin pysäkin ohi Mong Kok’in alueen kamerakadulle. Muutakin elektroniikkaa oli tarjolla etsimämme Canon tuotteet olivat täälläkin Suomen hintatasoatasoa joten kauppoja ei syntynyt.
Joulukoristelua jo marraskuussa.
Sham Shui Po:n pysäkin lähistöltä etsittiin askartelutarvike liikkeitä. Niiden kirjo olikin laaja ja tavaravalikoima tyrmäävä. Sisällä liikkuminen oli hankalaa kun pienet tilat oli ahdettu niin täyteen tavaraa kuin mahdollista.
Useilla kaduilla oli jo nyt puolen päivän jälkeen kojut pystytetty ja myöhemmin iltamarkkinoille niitä tulisi vielä lisää. Ihmetyttää kuinka tällainen liiketoiminta voi kannattaa kun samanlaista rihkamaa myydään joka kadulla. Eikä hinnatkaan ole tosiaan päätähuimaavia.
Muutaman tunnin kuluttua tuli ”markkina”-kävelykiintiö täyteen ja palasimme helmikaupan pussi pullollaan metrolla ”kotikulmille” lepäämään.
”Helykaupan” tarjontaa
Silkkikaupassa
12.11.2013
Lähin metroasemamme on Wan Chai noin 5 minuutin kävely etäisyydellä. Se sijaitsee ”Island Line” metrolinjalla jonka päättyy lännessä Sheun Wan asemalle.
Kaupungin vanhimman kauppakeskuksen Western Market’in toimivana säilynyt pohjoisosa löytyy hieman lännempää Des Voeux Road Central -kadun varrelta. Paikka neuvottiin meille jo 3 vuotta sitten kysellessämme luotettavaa silkkikauppiasta.
Englantilaistyylinen 1906 tehty tiilirakennus on viehättävä paikka korkeiden pilvenpiirtäjien katveessa. Kangas- ja taidekauppojen lisäksi sieltä löytyy mm. kahvila ja ravintola.
Silkkikauppa Western Market’issa 2. kerroksessa
Tällä kertaa vierailimme täällä nostalgisista syistä entistä ostospaikkaa katsomassa. Se löytyi nyt helposti portaiden yläpäästä. Pienen jutustelun ja katselun jälkeen löytyi vielä mieleinen kangaspala, ikään kuin matkamuistoksi.
Ulkona alkanut kevyt sade ei meitä säikyttänyt kun pienet kokoontaitettavat sateenvarjot olivat jälleen mukana. Parempaa säätä oli luvattu vasta viikon puolivälin jälkeen.
Tyytyväinen asiakas
Lähialueen sivukaduilla kierrellessämme tuli yllättäen vastaan pieni vihreä puistikko kivierämaan keskellä. Penkkejä ei täälläpäin tahdo löytyä jalkojen lepuuttamiseksi muualta kuin kahvi- tai ruokakupin ääreltä. Käytimme tässä tilaisuutta hyväksemme.
Hetken istuttuamme etsimme mekin lounaspaikan joka näytti olevan suosittu pitkästä tilaustiskin jonosta päätellen. Fairfood pikaruokalan listalta löytyikin ”makeaa possua” josta molemmat pidämme. Jono eteni nopeasti ja ruoan sai maksukuitilla toiselta luukulta parissa minuutissa.
Kauppakatu Kowloonin puolelta
Sham Shui Po
13.11.2013
Palasimme tänään uudelleen Sham Shui Po:n kaduille. Jotakin oli unohtunut helmi- ja lankaliikkeissä vielä hankkimatta ja muutakin katseltavaa oli mielessä.
Välillä nautittiin maittava keitto pienessä katuvarsi-kuppilassa. Myöhemmin, vasta illalla, huomattiin että syömäpuikkojen (chopsticks) aputyökaluna ollut oma haarukka unohtui sinne. Tikkujen käyttö ei meillä ole vielä niin sujuvaa että nälkäisenä jaksaisi joka kerta niillä tuhertaa. Täällä H.K.ssa on jo useammissa liikkeissä saatavana länsimaiset ruokailuvälineet pikaruokalassa.
Palatessa pysähdyimme jo toisen kerran myös Mong Kok’in alueelle. Se on elektroniikka fanien mekka joten siellä käynti tuntui melkein pakolliselta.
Golden Computer Center sokkelossa oltiin jo niin eksyksissä että piti välillä jo kysyä ulospääsytietä. Hinnat eivät olleet niin houkuttelevia, että ilman ostosuunnitelmaa ja tarvetta mukaan olisi tullut tällä kertaa muuta kuin levykkeitä.
Tuoretta lihaa suoraan kadulta. Sham Sui Po
Parin lähikadun täyttävä Ladies Market katumarkkinat on kuin megaluokan ”rättisulkeiset” näin miesnäkökulmasta. Täällä tuotteet ovat eniten naisia kiinnostavia. Valtaosa erilaista vaatetavaraa edulliseen hintaan josta voi vielä neuvotellakin. Kahden euron pyjamahousuista ei edes kehdattu kysyä.
Katumarkkinoita valmistellaan jo iltapäivällä.
Hotellille saavuttua odotti sähköpostiviesti Hanoin lennon aikataulumuutoksesta. Tällä kertaa lähtöä aikaistettiin 2 tunnilla joka sopi meille hyvin. Nyt jää enää 4 tuntia hotellin luovuttamisesta koneen lähtöön. Kentälle täältä ehtii hyvin tunnissa.
Illalla kävimme katsomassa toistamiseen musiikki-valo shown Symphony of Lights.
Kowloonin (mantereen) puolelle salmea oli kertynyt rantabulevardin täyttävä väkijoukko tähyämään Hong Kong’in saaren puolen rakennuksien valojen rytmikästä vaihtelua musiikin tahdissa. Tämä noin 10 minuutin ohjelma esitetään joka ilta klo 8 aikaan.
Video: ”Symphony of lights” esitys
Tai O, kalastajakylä
14.11.2013
Sää ei ollut vielä aamulla seljennyt kun saavuimme Lantaun saarelle Tung Chung asemalle. Tämä on HK:n saaren Central asemalta lähtevän metrolinjalla pääteasema.
Tästä alkaa (Cable Car) köysiratareitti ylös Ngong Ping kylään. Jonoa oli jo ehtinyt kertyä niin että saimme odottaa tunnin verran ennen kuin istuimme 8 hengen hyttiin. Parinkymmenen minuutin matkalla katselimme vielä hieman utuista maisemaa mutta ylhäälle kylään päästyämme aurinko jo pilkotti pilvien raosta. Ylhäällä oli viileämpää niinpä kaivettiin neulepaidat repusta.
Ngong Ping 360º Cable Car
Turistikuja vei temppelin edusta aukiolle josta pitkä portaikko johti ylös Buddhan patsaalle. Se näkyi korkealla harjanteella istuvana alhaaltakin hyvin joten emme vaivautuneet kiipeämään ylemmäs.
Pääkohteemme oli tällä retkellä Tai O kalastajakylä jonne matka jatkui rinnettä alaspäin bussilla. Vauhdikas siirtyminen vei parikymmentä minuuttia mutkikasta tietä kylän bussiasemalle.
Big Buddha, Ngong Ping
Rannan tuntumassa keinui muutama kookkaampi troolari ja iso liuta pienempiä paatteja. Melkein kaikissa näkyi kalastusvälineitä ja verkkoja merkkinä kylän pääelinkeinosta.
Tämä pääosin paalujen varaan rakennettu kylä mainitaan palana vanhaa Hong Kong’ia. Vaikka vierailijoita liikkuu täälläkin ei tyypillistä turistileimaa ole kuitenkaan syntynyt. Vain veneajeluja tarjoavat ”agentit” muistuttavat turismista.
Täällä viihtyy varmasti myös kiireinen kaupunkilainen melusaasteen kuulumattomissa. Meille tämä oli kuin terapiaa raikkaassa merimaisemassa.
Tai O, kalastajaveneitä
Kuvailimme runsaasti ja teimme pikku ostoksia ennen paluuta kylän reunan bussiasemalle. Matka jatkui bussi no 1:lläMui Wo pikku kaupunkiin saaren itäreunalla.
Nopea monirunkovene lähti päätepysäkin vierestä lauttasatamasta kohti Hong Kong saarta päätyen Central Pier 6 laituriin. Teiden yläpuolella risteileviä kävelyreittejä käyttäen astelimme Hennessy Rd:n ratikkapysäkille tarkoituksena päättää tämä multi-ajoneuvo retki kaksikerros-ratikka ajeluun.
Tungos oli niin valtava että katsoimme parhaaksi siirtyä viereisen sisäänkäynnin kautta metroon jossa tarvitsisi seistä vähemmän aikaa matkalla Wan Chain pysäkillemme.
Tai O:n kylänäkymä
Cheung Chau
15.11.2013
Aurinko paistoi ja sää oli lämmin kun nousimme Central Pier 5:n laiturilta Cheung Chau saarelle menevään laivaan. Varasimme ”pikapaatin” etuosasta ikkunapaikat maisemakuvien toivossa. Ikkunaan kertyvät suolavesiroiskeet haittasivat kuitenkin tehokkaasti näkyvyyttä eikä ulos kannellekaan päässyt liikkumaan.
Rantaan tullessa panimme merkille että tämä on turistimaisempi, kehittyneempi ja vilkkaampi ympäristö kuin eilen näkemämme originelli Tao O. Vierailijat sekoittuvat sopivasti saaren väestöön.
Kuvateksti
Saari sijaitsee muutaman mailin päässä itään Lantau’sta ja on kooltaan huomattavasti sitä pienempi. Väkeä on paljon enemmän ja asutaan pääosin kerrostaloissa. Vanhassa osassa talot ovat matalampia ja niiden välissä kapeita kujia myyntipöytineen kuten yleensäkin.
Vanha rouva myy kuivattua kalaa.
Rantakatua reunustavat pikku myymälät ja pikaruokapaikat joissa turistit viihtyvät. Poikkesimme myös sinne lounaalle eikä hintataso ollut täällä paljon mantereen vastaavia korkeampi.
Saari voisi olla kesäaikaan mukava paikka muutaman päivän rantalomalle. B&B kylttejä näkyi useampia kaupunkia kierrellessämme.
Kuorrutettuja ostereita piti maistaa.
Kapeimmillaan, lauttasataman tienoilla, vastapuolen hiekkarannalle oli vain kilometrin verran matkaa. Auringossa loikoili nuorisoa ja vedessäkin oli muutamia uimareita. Rannan tyhjistä myyntikojuista kyllä huomasi että sesonki oli tältä syksyltä jo ohi. Aurinko kuitenkin paistoi tänään ja lämmintä oli arviolta 26-28 astetta.
Kalan kuivatusta ulkosalla.
Katselimme kalastajien saapumista ja saaliineen. Osa siitä noudettiin välittömästi ravintoloitsijoiden toimesta keittiöön valmistettavaksi tuoreeltaan.
Kalastajat purkavat saalistaan.
Aurinko alkoi jo laskea kun palasimme isommalla ja hitaammalla laivalla takaisin Central’in satamaan. Nyt saimme parempia kuvia laivan yläkerran ikkunasta jotka olivat melko puhtaita.
Tämä aurinkoinen päiväretki oli onnistunut päätös Hong Kong’in vierailullemme.
Paluu Hong Kong Island (saaren puolen) satamaan