PALLON YMPÄRI 2010

Tongatapu, Tonga.

08.11.2010 Fiji – Nuku’alofa, Tonga

Vietimme lentojen välisen yön Fijillä tällä kertaa Travellers Beach Resort’issa jonka huone ja sängyt olivat edellistä paremmat, hinta kuitenkin samaa luokkaa. Air Pacific’in reittilento Fiji’ltä Tongatapu’lle kulkee saaren itäpäässä sijaitsevan Suvan kautta. Lähdemme varhain, jo klo 8, ja 20 min lennon jälkeen joudumme odottamaan koneen vaihtoa yli 4 tuntia. Suvalta lähtiessä sataa vielä. Saamme käteemme varjon kävellessämme jonossa tuttuun ATR-42 pikkukoneeseen. Eiliseltä Vanuatun lennolta tuttu lentoemäntä tunnistaa meidät ja alkaa mehua tarjotessaan jo jutustella ja kysellä matkastamme. Kerromme että ensi lauantaina palatessamme meillä on mahdollisuus vielä tavata hänet ennen kuin jatkamme Fiji’ltä Uuteen Seelantiin.

Tongatapu airport
Tonys-Gest-House-Tonga

Toni on henkilökohtaisesti tullut noutamaan meitä Fua’amotun kentältä majapaikkaamme Toni’s Gest House ’een. Matkalla pysähdymme ostamaan ruokatarvikkeita avoimena olevasta kaupasta. Tämä maanantai vielä on täällä kansallinen juhlapäivä ja vain harvat liikkeet ovat avoinna.

Majapaikasta keskustaan on matkaa noin 5 km ja ruokapaikkoja ei ole aivan lähellä. Tilavaan asuntoomme kuuluu jaettu keittiö jossa voimme valmistaa tarvittaessa ruokaa kuten Kauailla.

1:27 | Nuku’alofan torilla

09.11 Tongatapu. Tongan kuningaskunta on saarivaltio johon kuuluu noin 170 saarta. Pääkaupunki Nuku’alofa sijaitsee nutukkaan muotoisella Tongatapulla, pohjoiskärki länsi-luoteeseen osoittaen.
Koilliseta työntyy syvälle eteläänpäin kaksihaarainen lahti. Pääsaaresta koilliseen on Eua’n kookas saari. Pohjoisessa noin 12 tunnin lauttamatkan päässä Ha’apai Group saariryhmä sekä vielä etäämpänä Vava’u Group (18 tuntia).

Kuljetus ja nouto majapaikastamme kaupunkiin järjestetään tarpeen mukaan useasti päivässä. Tutustumme keskustassa ”Maketi Talamahu” laajaan torialueeseen jossa runsaan vihannes- ja hedelmätarjonnan lisäksi on oikeita kästyönä tehtyjä esineitä. Yleensä tämä rihkamapuoli on muualla ollut valtaosin kauko-idästä tuotua.

Satamakuva

Faua Warf rantaa

Kierrettyämme Kuninkaan palatsin, Royal Palace, ja kuninkaiden hautakalmiston, Mala’ekula, patikoimme pohjoisrantaa Faua Warf satamaa ja kalatoria katsomaan. Oli jo iltapäivä mutta vieläkin oli tarjolla jokinverran äyriäisiä ja kalaa sekä mustekalaa. Asiakkaita vain muutama kun miehistöt jo kunnostelivat aluksiaan seuraavalle pyyntiretkelle.

Palatessa löysimme leipomon, niitä ei tosiaan ole näkynyt, ostimme mukaan evästä päiväkahville ja vielä torilta hedelmiä ja vihanneksia ruokavarastoa täydentämään. Olimme pyytäneet noudon kello kolmeksi. Jalat alkoivatkin olla jo levon tarpeessa kun nosuimme autoon ja suuntasimme majapaikkaan lepäämään.

0:23 | Kuninkaallinen saattue

Keskiviikko 10.11.2010
Kuvailemme taas päivällä kaupungilla ja syömme siellä lounaan. Saapuessamme keskustaan Toni arvelee kuninkaan olevan käymässä vastapäisessä puolustuministeriön rakennuksessa koska edessä on poliisisaattue. Jäämme odottelemaan postin edustalle. Noin 10 min kuluttua saattue lähtee matkaan ja taempana saattueessa ajaakin kuninkaan auto jossa erikoislippu katolla ja kultainen kruunu puskurin päällä. Ehdin saada videokuvaa kulkueesta ja kuninkaan shiluetti erottuu kuvassa ikkunen läpi. Pirkko harmittelee kun hänen kameransa ei käynnisty vaikka akku oli juuri ladattu. Syyksi selviää hapettuma liittimien kosketinpinnoissa kameran sisällä. Kadulta löytyy iso rautanaula jolla saan raavittua pinnat puhtaaksi ja kuvaaminen voi taas alkaa.

Illalla otamme osaa Oholei Beach Resorin tiloissa perinne-illalliselle ja seuraamme värikästä tanssi- ja tulishow esitystä Hina Cave’ luolastossa.

2:11 | Pangaimotu saaren rantaa

Torstai 11.11.2010

Saamme kuljetuksen Faua Warf’in satamaan josta yhteysalus, pienehkö moottorivene, vie meidät läheiselle Pangaimotu saarelle. Se sijaitsee pari mailia satamasta pohjoiseen. Kiinnitymme Beach Resortin pieneen laituriin ja maksamme 20T$ (noin 10 €) edestakaisesta kuljetuksesta ja saamme oleskella Resortin alueella. Täällä on myös mahdollisuus ruokailla.

Läheisyydessä on ankkurissa muutamia purjeveneitä. Varusteista päätellen kauempaa tulleita jotka poikkeavat maissa jollalla tarvittaessa. Sisällä ravintolakatoksessa roikkuu muutama purjehduslippu. Yllätykseksemme myös suomalinen ”Alisa” on vieraillut täällä. Olemme saaneet lukea heidän purjehdusmatkastaan aiemmin jo Suomessa Vene-lehdestä.

Pangaimotu Island

Maisemat ovat kuin postikortista. Kierrämme saaren hitaasti maleksien reilussa puolessa tunnissa. Sukeltelemme Resortin edustalle uponneen rannikkoaluksen hylyllä kalaparveja seuraillen. Pieniä koralleja on alkanut kasvaa runkoon kiinnittyneenä siellä täällä.

Päivä on lämmin ja lähes pilvetön mutta iltapäivän kuluessa pilvisyys lisääntyy. Alkaa tuulla reippaasti ja hakeudumme rakennusten taakse tuulelta suojaan.

Ilmanala on selvästi kuivempi ja muutamia asteita viileämpi kuin mitä oli Vanuatulla ja Fijillä. Tällä kertaa se tuntuu vain hyvältä.

Perjantai 12.11.2010

Toni, majapaikkamme isäntä oppaanamme teemme nuoren tanskalaispariskunnan kanssa päiväretken Tongatapun ympäri. Ajamme keskimmäistä, saarta halkovaa tietä, länteen halki maaseudun. Matkalla hän perehdyttää meidät saaren kasvistoon ja viljelyskulttuuriin. Yllättävältä tuntuu että kookospähkinöitä ei enää kerätä myyntiin vaan aiemmin istutetut metsiköt ränsistyvät nyt karjan laidunmaana. Kauko-idän kilpailu markkinoista on ollut ylivoimainen. Monipuolinen juurikasvien viljely on nyt kuitenkin yleistynyt. Täällä kasvatetaan myös tomaatteja joita Vanuatulla ei juuri ollut tarjolla. Pohjoiskärjestä palatessamme käymme uimassa Ha’atafun rannalla.

Jatkamme etelärantaa seuraillen Houman kohdalle, Blow Holes näköalapaikalle, jossa aallot törmäävät porrasmaiseen kallioreunaan ja kulkien sen alla onkaloissa suihkutakseen halkeamista korkealle mahtavina tyrskyinä. Lounaan jälkeen jatkamme Keleti Beachiltä ihmettelemään Natural Land Bridgen kaarisiltaa, veden muovaamaa aukkoa kalliossa. Eteläisimmässä kulmassa saarta sijaitsee edellisen, 6 vuotta sitten kuolleen, kuninkaan asunto. Meille esitellään myös pari kuninkaallista vuohta jotka laiduntavat tien vastakkaisella puolella.

Viimein saavumme paikkaan jossa ”aika alkaa”. Se on Tongan itäisin kolkka. Kansainvälinen päivämääräraja jää sen itäpuolelle, niinpä uusi päivä alkaa täällä ensimmäisenä maapallolla. Näin meille kerrotaan. Täällä on myös kuuluisa Ha’amonga ’a Maui muinainen korallikivipaasi-rakennelma jonka synnystä on erilaisia tarinoita. Pari matkamuistomyyjää yrittää tervehtimällä kiinnittää huomiomme tuotteisiinsa päästäkseen keskusteluyhteyteen. Vastaamme tervehdykseen ja jatkamme pysähtymättä. Tiedämme ettei tämä ole pelkästään pyyteetöntä small talk’ia emmekä ole kiinnostunet tuotteista. Jatkamme nyt pohjoisrantaa länteen päin laguunille ja sen reunaa alas etelään Talasiun vanhoille kerroshautakummuille. Palaamme kaupunkiin sisälaguunin reunaa pysähtyen vielä Cook’in rantautumispaikan muistomerkille josta on näköala laguunille.

Tongalla ”kikie” ornamenttinauha-vyö on yleinen asuste.

Lauantai 13.11.2010. On taas aika pakata ja heittää hyvästit Tongalle. Viimeinen retki kaupunkiin ja torilta vielä mukaan pieni matkamuisto niin olemme valmiit illalla palaamaan taas Fiji’lle ja jatkamaan huomenna viileämpään Aucklandiin.
Ilalla saavumme ajoissa kentälle, check-in jono oli lyhyt mutta virkailija ei saa tietokoneellaan yhteyttä edes viidentoista minuutin odottelun jälkeen. Tivaa meiltä sitten jatkoyhteyslippua Fijiltä eteenpäin! Selitämme että ne kaikki liput ovat e-lippuja ja löytyvät sieltä tietojärjestelmästänne jonne et nyt pääse. Viimein hän kirjoittaa käsin lipun Fijille.

Myöhään lauantai-iltana saavuimme Fijille ja kuuden tunnin yöunen jälkeen ajoimme hotellista takaisin Nadin kentälle. Täällä yhteydet pelaa ja pian saamme liput Uuteen Seelantiin lennolle joka vie meidät aikataulun mukaisesti Pohjois-saarelle Aucklandiin.