Project Description

PALLON YMPÄRI 2010

Oahu

15.10.2010 Honolulu

Honolulun kentältä selvittiin Waikikin puolelle Niu kadun Monarch hotelliin. Huone vastasi ennakkokäsitystä. Toimiva ilmastointi, leveät sängyt, jääkaappi, mikro, kahvinkeitin, TV, säilytystilaa riitävästi ja kulmauksessa pyöreä pöytä ja pehmustetut tuolit. Sähköadapterikin läytyi respasta, nyt saadaan jo kaksi laitetta yhtäaikaa lataukseen.

Monarch_Hotel

Honolulu, lauantai 16.10
Nettisivujen päivittämiseksi on oma koneeni saatava verkkoon ja se ei täällä onnistu. Maksusta saan kyllä luettua sähköpostini aulan koneella. Etsin kaupungilta paikan josta saan WiFi-yhteyden. Kirjakaupan kahvila mainostaa ilmaista yhteyttä asiakkaille niinpä testaan sen.

Ruokapaikkojen ja bussireittien selvittelyyn ei vielä lauantai päivä riittänyt. Jotain sentään selvisi. Ala Moanasta löytyi tuttu pikaruoka-alue. 13 vuoden jälkeen yhä laajentuneena kuten koko ostoskeskuskin jota mainostetaan maailman suurimpana. Sieltä pitäisi myös kysyä edullista bussikorttia mutta se on avoinna vain ma. – pe. Yritämme maanantaina uudelleen.

Pearl Harbor

Sunnuntai 17.10. Päivällä opettelimme kävelyreittiä Ala Moanaan. Mennessä osasimme sinne melkein suoraan mutta paluumatkalla jo missasimme ja käännyimme ennen kanaalia liikaa vasemmalle. Kartta pitäisi näin alkuun olla aina mukana.
Ajoimme #42 bussilla Pearl Harbor’iin, jossa 7. joulukuuta 1941 suurin osa amerikkalaisten tyynenmeren sotalaivastoa tyhoutui japanilaisten kuuluisassa ilmahyökkäyksessä. USS Arizonan hylyn päälle on pystytetty hautamuistomerkki taistelussa menehtyneille yli 2000 merimiehelle. Se on valkea halli jonne yhteysalus kuljettaa vierailijoita tasaiseen tahtiin. Palasimme hotelliimme iltapäiväkahville, täydensimme jääkaappia ja lopun päivää lepäilimme. Kauailta ostamamme ”Kona” paahtimon kahvi on todella minunkin mieleen, eikä se tunnu lainkaan kitkerää kuten mielestäni kotimaiset, silti kunnon kahvin maku tallella. Illalla käveltiin Waikikin alkupäähän parin tunnin lenkille kaasusoihtuja katsomaan ja ruokailemaan.

Maanantai 18.10 Tänään oli kaupungin virasto auki mutta he eivät voikaan myydä varsinaista ”Senior Card” bussikorttia. Asia hoituu lentokentän lähettyvillä sijaitsevassa bussikeskuksessa jonne pääsee ”A” tunnus bussilla jonka päätepysäkki on siellä. Maksamme siis 2x 2,5 $ normaalihintaisen lipun päästäksemme sinne; 13 vuotta sitten kertalippu maksoi 1$ ! Perillä homma hoidetaan 5 minuutissa. Tarvitaan vai passi ja 10$ että saan kuvallisen kortin joka on voimassa 4 vuotta! Vielä 5$ niin saan ”OCT 10” merkityn pienen ”stikkerin” joka liimataan kortin nurkkaan kertomaan että lokakuun voin ajella vapaasti koko saarella. Täällä on muuten sama hinta $2,50 jos ajat vain pysäkin välin tai matkaat saaren toiseen päähän (85 km) ! Paluumatkalla hyödynnämme juuri hankittuja kortteja ja jäämme bussista Chinatown’iin syömään, tutustumaan alueeseen ja edelleen mutaman pysäkin päähän Iolani-palatsin kulmalle. Se on Hawaiin viimeisten monarkkien asuinpalatsi, nykyään matkailunähtävyys. Kamehameha I:n patsas on vastapäätä kadun toisella puolella. Siinä vieressä on myös virastokeskus ja posti josta voimme lähettää muutaman kortin.

Tiistai 19.10

Ala Moanan Food Court (Makai Market) on paikka jossa on suuri valikoima fast-food kauppiaita. Käymme useana iltana nauttimasta sen antimista.

Tänään saimme päivitettyä sivut Honolusta ensi kerran. Ala Moanan ostoskeskuksessa, kirjakaupan kahvilassa, toimiin ATTn langaton (ja suojaamaton) verkko takkuilematta. Otamme kahvit ja päivitämme sivut ja luemme postit.

waikiki

Lauantai 23.10 Kolmen päivän aikana on saari suunnilleen kierretty Hanauma Bay’tä lukuunottamatta.

On kävelty ja kuvailtu Waikikin rantoja ja puistoa, kierrelty Downtown’issa Aloha Tower’in ja Ward Centerin kulmilla.

Keskiviikko päivänä teimme retken Saaren pohjoiskulmalle Polynesian Cultural Center’iin.

Se on laaja alue jossa esitellään erilaisissa ”teema-kylissä” Tyynenmeren alueen vanhoja perinteitä, rakennuksia, työtapoja, tansseja, kulttuuria yleensä, hyvin mielenkiintoisesti. Tapahtumet on rytmitetty alueittain puolen tunnin välein alkaviksi. Osallistuimme siellä myös ”Ali’i Luau” perinne-illalliselle noin tuhannen muun turistin keralla.

Polynesian Cultural Center, picture

Eilinen retkemme vei pohjoisosaan Waimea laaksoon ja Waimea Beach uimarannalle. Sain siellä selkääni odottamattoman suuren kaatuvan aallon joka heitti rannalle ja täräytti niskanikamat sellaiseen kuntoon että tuntuu vieläkin.

Toivottavasti omat läkkeet auttavat kuntoutumaan. Muuten hienoa hiekkadyyniä ja puhdasta vettä.

Haleiwan taajama, pikku kaupunki, oli mielenkiintoinen pysähdyspaikka ennen Waimeaa menomatkalla pohjoiseen. Siellä on vielä vanhempaa perinteistä Hawaiilaista rakannustyyliä nähtävillä.

Tie on kapea ja ruuhkainen kun surfarit pyrkivät pohjoseen rannoille.

Polynesian Cultural Center, picture

Dole’n ananasfarmilla olimme vierailleet aiemmin 13 vuotta sitten. Tällä kertaa tyydyimme vain ihmettelemään silmänkantamattomia peltoja.

Tänään lauantaina on sitten pyykkipäivä ja illalla pakataan. Aamulla klo 5:30 taas kentälle ja 8 h lento Fiji’lle jossa yövymme ja jatkamme aamulla Vanuatulle Port Vila’an.

Lento lähtee 24.10 klo 08:10 ja on perillä 25.10 klo 13:55 vaikka matkaamme vain 7h 45 min!
”Menetämme” yhden päivän kalenteristamme. Ylittäessämme siis päivämäärärajan idästä länteen päin vaihtuu samalla päivämäärä.